ΜΠΉΚΑΝ ΣΤΗΝ ΠΌΛΗ ΟΙ ΟΧΤΡΟΊ, Νίκος Ξυλούρης







...Και αφού βέβαια αποδώσαμε ένα μόνο επάγγελμα σε κάθε πολίτη ξεχωριστά, που να ταιριάζει με τη φύση του, μια μόνο τέχνη στον καθένα, είπαμε ότι εκείνοι που ως πρωταρχική υποχρέωση έχουν την υπεράσπιση όλων θα πρέπει να είναι αποκλειστικά φύλακες της πόλης, εάν κάποιος επιχειρήσει να προξενήσει βλάβη είτε απ' έξω είτε και από μέσα, κρίνοντας μεν με ηπιότητα όσους διοικούνται απ' αυτούς και φιλικές διαθέσεις, αλλά και συμπεριφερόμενοι σκληρά στις μάχες εναντίον των εχθρών που συναντούν.
...Νομίζω επίσης πως λέγαμε ότι η ψυχή των φυλάκων θα πρέπει να είναι από τη φύση της αφενός μεν πολύ τολμηρή, αφετέρου δε πολύ φιλοσοφημένη ούτως ώστε να είναι ικανοί να φέρονται σωστά και προς τους δύο (τους συμπολίτες και τους εχθρούς) με επιείκεια και με σκληρότητα.
...Και σχετικά με την ανατροφή τους; Δε λέγαμε ότι πρέπει ν' ανατραφούν με γυμναστική και μουσική και με όλα τ' άλλα μαθήματα που αρμόζουν σ' αυτούς;
...Ελέχθη επίσης ότι εκείνοι, που θ' ανατραφούν με τέτοιο τρόπο ποτέ δεν θα πρέπει να θεωρούν ούτε το χρυσάφι ούτε το ασήμι ούτε κάτι άλλο ως ιδιοκτησία τους' παίρνοντας όμως σαν υπερασπιστές μισθό για τη φύλαξη απ' αυτούς που υπερασπίζονται, όσος είναι αρκετός για σώφρονες ανθρώπους, να τον ξοδεύουν από κοινού και να ζουν συναναστρεφόμενοι μεταξύ τους, φροντίζοντας για την αρετή με κάθε μέσο και απέχοντας από οποιαδήποτε άλλη ασχολία....

                                                            Πλάτων
                                                 Τίμαιος (Περί Φύσεως)
                                                

Σχόλια

  1. Γεμάτο νοήματα τραγούδι, και ιδιαίτερα επίκαιρο στους καιρούς που ζούμε. Είναι μέρες που θέλω να το αναρτήσω και γω στο blog μου.

    Να είσαι καλά, Καλό ξημέρωμα, και Καλή Λεφτεριά σε όλους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @ Nefelovantis

    Τα μηνύματα πρέπει να διαδίδονται...αυτή είναι...η ουσία τους!

    Σ' ευχαριστώ για την επίσκεψη.
    Όλα θα πάνε κατ' ευχήν, αρκεί να το πιστέψουμε!
    Να είσαι πάντα καλά!
    Την καλημέρα μου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το βάλς των λουλουδιών~Eugen Doga...Grammofon.

ΑΣΤΕ ΜΕ ΜΟΝΟ, Λουίς Θερνούδα